Doğrudan Bellek Erişimi nedir ?
DMA (Doğrudan Bellek Erişimi), bir işlemcinin bellek erişimi ihtiyacını ortadan kaldırarak veri aktarımını hızlandırmak için kullanılan bir tekniktir. Bellekten veri okuma veya yazma işlemleri, işlemci tarafından değil, özel bir DMA denetleyicisi tarafından gerçekleştirir. Bu sayede, işlemci diğer görevleri yerine getirmeye devam eder ve genel sistem performansını arttırır.
CPU’yu yormadan çevresel birimlerin, RAM ile doğrudan iletişime geçmesini sağlayan bir birimdir.
DMA (Doğrudan Bellek Erişimi), bir işlemcinin bellek erişimi ihtiyacını ortadan kaldırarak veri aktarımını hızlandırmak için kullanılan bir tekniktir.
Genellikle bu işlemi bir DMA kontrolcüsü aracılığıyla gerçekleştirir. CPU ile RAM arasındaki veri yolu(bus) üzerinde bir ara birimdir. CPU’dan bellek isteği alır ve veri transferini başlatır. Veri transferi tamamlandığında CPU’ya bir kesme sinyali gönderir.
- Farklı modlarda çalışabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Programlanabilir DMA: Bu modda, DMA kontrolcüsü, CPU tarafından programlanır ve veri transferi için gerekli parametreleri alır. Bu mod, tek yönlü veya çift yönlü veri transferi sağlar.
- Otomatik DMA: Bu modda, kontrolcü, CPU’dan bağımsız olarak veri transferini yönetir. Bu mod, çok yönlü veri transferi sağlar.
- Akıllı DMA: Bu modda, kontrolcü, CPU ile iletişim kurmak yerine, çevresel bileşenlerle doğrudan iletişim kurar. Bu mod, daha karmaşık ve esnek veri transferi sağlar.
- Bilgisayarın performansını ve verimliliğini artırmak için önemlidir. Direct Memory Access sayesinde, CPU, veri transferi sırasında başka işlemler yapabilir veya bekleme moduna geçebilir. Ayrıca, veri transferinin hızını ve güvenilirliğini de artırır.
DMA’yı daha basit bir şekilde anlatalım :),
Bilgisayarın hafızası bir kitaplık, mikroişlemci bir öğrenci, diğer parçalar ise öğrencinin arkadaşları olsun. Öğrenci, kitaplıktan bir kitap alıp okumak istiyor. Ancak, arkadaşları da kitaplıktan kitap almak istiyor. Eğer doğrudan bellek erişimi olmasaydı, öğrenci kitaplığın başında durup, arkadaşlarına kitap verip almak zorunda kalırdı. Bu durumda, öğrenci kendi kitabını okuyamaz ve zaman kaybederdi. Ama DMA olduğu için, öğrenci kitaplığın başına bir görevli koyar. Bu görevli, arkadaşlarına kitap verip alırken, öğrenci kendi kitabını okur. Bu durumda, öğrenci zaman kazanır ve daha çok iş yapar.
Bol DMA’lı serüvenler dilerim 🙂 Bir diğer blog yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın.
Bir yanıt yazın